Piczo

Log in!
Stay Signed In
Do you want to access your site more quickly on this computer? Check this box, and your username and password will be remembered for two weeks. Click logout to turn this off.

Stay Safe
Do not check this box if you are using a public computer. You don't want anyone seeing your personal info or messing with your site.
Ok, I got it
INAPOI la pagina principala
Foarte important! Vizitati si pagina de ANUNTURI !
  ANUNTURI   IMPORTANTE     ***   AVEM DISPONIBIL UN INCUBATOR MUSTANG 03 COMPLET ECHIPAT - ASTEAPTA CUMPARATOR URGENT *** AVEM INSTALATII ELECTRONICE GATA FACUTE (TERMOSTATE ELECTRONICE), CARE ASIGURA CONTROLUL AUTOMAT AL TEMPERATURII DIN INCUBATOARE, VEZI MODELUL PREZENTAT PE ACEASTA PAGINA ***   ****   ****   AVEM ELEVEOZE PENTRU PUI DE PASARE SI PUI DE ANIMALE (CAINI DE RASA SAU PISICI DE RASA).   ****
INCUBATOARE DE OUA PENTRU PRODUCEREA PUILOR
- MUSTANG 01,02,03...
 Incubatorul este o incinta cu o mică automatizare, care controlează temperatura şi ventilaţia aerului într-un mediu unde umiditatea aerului alternează între 55 şi 75%.
  Incubatorul se foloseşte în gospodăriile individuale, la incubarea ouălor provenite de la păsările domestice, el este construit pe principiul incubatorului de suprafaţă, ouăle fiind asezate într-un singur strat.
  Prin construcţia   sa   incubatorul   asigură   parametrii   cei   mai optimi,   necesari   procesului de incubaţie   şi ca urmare are un înalt procent de ecloziune: 90-95%.
          Corpul incubatorului este confecţionat din lemn de tip 'rame duble', iar marginile   lemnoase ale panourilor sunt   impregnate cu lac   incolor,   pentru o mai mare rezistenţă   la umiditate. Panoul superior permite o deschidere uşoară în cazul în care este nevoie de intervenţie la conexiunile electrice.
          Incubatorul este prevăzut cu sistem   de control al temperaturii prin intermediul unui termostat reglabil. Opţional   incubatorul poate fi dotat cu un sistem de întoarcere automată a ouălor, sistem la care am renunţat din motive tehnice care nu au dat bune rezultate, începând cu a 3-4 clocire (blocându-se sau spărgând ouăle). Întoarcerea se va face manual, ea are drept scop uniformizarea temperaturii şi umidităţii pe întreaga suprafaţă a oului şi evitarea lipirii embrionului de coajă. Întoarcerea ouălor se va face de 2 – 3 ori pe zi cu precizarea următoare; Ouăle care sunt de margine să fie mutate în locul celor de la mijloc, iar cele din mijloc la margine. În primele două zile şi ultimile doua, ouăle nu se mai întorc. Daca se cere o umectare (umezire) sulpimentară a cojii ouălor, este bine să folosiţi un pulverizator ca cel de la unele parfumuri (tip spray), nu folosiţi prin ştergere cu cârpa udă, întru-cât afectează procentul de ecloziune.      
  Temperatura este factorul principal de care depinde incubarea. Atenţie! Supraîncălzirea ouălor are ca efecte malformaţii; - pui debili, sau mortalitate în coajă, iar subîncălzirea încetineşte dezvoltarea embrionară, iar eclozarea (ciocnirea) este tardivă. Este bine să citiţi cu atenţie instrucţiunile de folosire, iar atunci când reglaţi temperatura, incubatorul trebuie pornit cu cel puţin o oră inainte de reglarea temperaturii pentru acomodare şi încălzirea pereţilor interiori.
  Verificarea temperaturii se face cu un termometru clocitor sau unul de tip medical, sau dacă nu aveţi unul de încredere, verificati cu mai multe, prin comparare şi etalonare.
  Umiditatea se asigură prin umplerea cu apă a celor două tăviţe A şi B de pe partea interioară (fundul) incubatorului. Se recomandă o umiditate sporită în prima săptămână de incubare (pentru că atunci trebuie preîntâmpinată evaporarea apei din ouă) şi ultimile 2 zile (pentru uşurarea desprinderii puilor din membrane). În restul perioadei umiditatea trebuie să fie normală, pentru a favoriza umiditatea aerului şi eliminarea noxelor. Nu acoperiţi incubatorul decât pe partea geamului, prin acoperire astupaţi găurile intenţionat lăsate, care au rolul de a face schimbul de aer şi eliminarea noxelor care se formeaza.
  Aceste generalităţi sunt valabile la toate tipurile de incubatoare fabricate de Mustang Electronic.
    INCUBATORUL CLASIC   - DEFINITIE, GENERALITATI -
ImageHost.org
  Tot Mustang Electronic construieste incubatoare de oua speciale:
      - Incubatoare pentru oua de broaste testoase,
      - Incubatoare pentru oua de reptile,
      - Incubatoare pentru oua de tarantule,
      - Incubatoare pentru oua de pasari exotice sau rare.
ImageHost.org
ImageHost.org
INCUBATORUL DE PUI DE GAINA - clasic - Mustang 01
CARACTERISTICI TEHNICE DE FUNCŢIONARE:

Capaciatea incubatorului -60 sau 150 oua de gaina
Masa neta - max. 20 kg. (in functie de carcasa)
Numarul tavilor pentru oua -2 buc.
Numarul sertarelor pentru pui - 1 buc.
Regimul de temperatura -comandat prin termostat; constant 37.5C - 37.8C
Termometru, (optional ) higrom - 1 buc.
Rezistenta de incalzire - P=160 W
Alimentare reţea - 220 V
Mediul de temperatură + 5…+ 45 grade C  
Plajă termostat + 37… +40 grade C
Motor electric   – silenţios - - 220 V  
Motor electric – long life - -12 Vcc.   (Mustang 02, Mustang 03)
Viteza curentului de aer - 0,05…0,6 m/sec. (Mustang 03)
Senzor de umiditate -higrostat electronic   (Mustang 02, Mustang 03)
Atenţionare luminoasă a lipsei de apă - detector de umiditate   (Mustang 02, Mustang 03)
Termometru cu leduri -32…41 grade C     (Mustang 03)
Alimentare auxiliară -12Vcc – Acumulator auto -     (Mustang 03)
Comutator electronic de tens. - 220 V – 12 Vcc       (Mustang 03)
Tuburi cu incandescenţă - Becuri auto                         (Mustang 03)
ImageHost.org
1. Tensiunea   de alimentare:   - Incubatorul se alimentează de la reţeaua electrică de curent alternativ 220V, unde se introduce ştecherul într-o priză care nu trebuie să aibe joc pentru un contact bun şi să nu aveţi surpriza că se va întrerupe alimentarea cu curent.
2. Rezistenţa de încălzire:   - Aceasta are un rol important în funcţionarea incubatorului, ea are o putere internă de aprox. 160 waţi, fiind şi principalul consumator de energie electrică la pornirea incubatorului, atunci când temperatura trebuie să se ridice la valoarea pe care am reglat temporizarea de menţinere a temperaturii (la puii de găină intre 37,5 – 37,8°C), temperatură de referinţă standard, însă temperatura poate să difere în funcţie şi de alţi factori cum ar fi; grosimea coajei oului, umiditate etc. La ouăle de raţă sau gâscă această temperatură diferă.
3. Ventilatorul: - Acesta are şi el un rol important în răspândirea temperaturii emise de rezistenţă, cât şi a formării curentului de aer cald care învăluie ouăle. Ventilatorul trebuie să funcţioneze continuu pe toată perioada incubaţiei. La rotaţia spre maximum el corespunde normelor europene cu o ventilaţie de 0,6 m/s. Acest buton nu l-aş recomanda persoanelor neautorizate să-l folosească, decât dacă legea europeană o cere în mod obigatoriu, el fiind reglat de producătorul incubatorului.
4. Automatul de termostatare si temporizare: - Este principalul element al incubatorului, fiind însăşi ˝inima¨ acestuia. Are rolul deosebit de a detecta prin intermediul unui senzor (NTC) pragul minim şi maxim de temperatură din interiorul incubatorului, menţinând temperatura la valoarea corespunzătoare condiţiilor de producere a puilor. Întru-cât valoarea de temperatură diferă de tipul de rasă de păsări, ca şi timpul de incubaţie, am făcut o mică gaură pe panoul frontal faţă (capac) de obicei lângă ledul roşu,   unde se găseşte un şurubel cu crestătură galbenă (din alamă), din care puteţi regla temperatura necesară şi prescrisă în tabelul de incubaţie.
Dacă rotiţi şurubelul cu o şurubelniţă mică (cum este cea de la maşina de cusut) spre dreapta în sensul acelor de ceasornic, temperatura trebuie să scada, în sensul invers acelor de ceasornic, temperatura creste.


    Punerea în funcţiune a incubatorului

- Se deschide incubatorul, capacul se sprijină de ceva pentru a nu cădea pe spate şi balamalele să se rupă, sau se foloseşte elementul de sprijin din dotare;
- Se scoate grătarul de subţinere a ouălor şi se toarna apă în tăviţe, puţină nu multă. Apa e bine să fie fiartă şi apoi răcită pentru a nu crea un mediu de dezvoltare unor microbi şi bacterii – pentru că să nu uităm este un incubator – şi este un cadru propice de a se dezvolta orice bacterie. Pentru a nu mai scoate grătarul folosiţi o pâlnie la care puneţi o bucată de furtun care intră printre orificiile grătarului, şi turnaţi apa în pâlnie care se va duce direct în tăviţa de plastic. Evitaţi să stropiţi pe lângă tăviţe şi să udaţi fundul incubatorului, sau să stropiţi ouăle.
- Se adaugă apă foarte puţin în tava mică şi cea mare în primele 4 - 5 zile de aproximativ grosimea a două degete, atunci când urmează să se întoarcă ouăle să se urmărească dacă apa a scăzut şi să se mai complecteze. Trebuie avut grijă să nu rămână fără apă întru-cât aceasta asigură umiditatea aerului necesară respiraţiei embrionului prin coajă. Cantitatea de apă se va mării începând cu ultimile două zile când începe procesul de ecloziune (puii încep să spargă coaja oului), atunci se va pune apă şi în tava mare, dar atenţie, tot puţină. Apa mai poate fi adăugată prin grătar fără ca acesta să fie scos dar atenţie apa să nu atingă ouăle.
După ce această operaţie este făcută se verifică incubatorul:
- se pune un termometru de precizie în interior;
- se inchide capacul şi se conectează incubatorul la reţeaua de curent 220volţi;
- ledul roşu trebuie să stea aprins până incubatorul ajunge la temperatura optimă, când ledul roşu începe să clipească (se stinge şi se aprinde) se lasă circa o oră pentru încălzirea pereţilor interiori ai incubatorului, atunci se deschide şi se citeşte termometrul, dacă temperatura nu este de 37,8°C, atunci se reglează din şurubelul de reglaj descris mai sus şi notat Dauer getestert, după care se aşteaptă ca temperatura să se refacă, şi se controlează din nou termometrul. ATENTIE – La pornirea incubatorului se asteapta aproximativ 1 ora stabilizarea temperaturii, deoarece peretii lui sunt reci si masurarea cu termometru ar fi influientata de diferentele de aer rece. Când temperatura este cea optimă 37,8°C (pt. puii de găină) se pot pune ouale, insa mare atentie sa nu uitati mai ales daca sunteti la inceput sa verificati bine atat starea de functionare a incubatorului, cat si integritatea oualor. Controlati temperatura cu un termometru foarte sigur, iar acela sa ramana pentru control tot timpul.
  NU LASATI INCUBATORUL SA FUNCTIONEZE CU CAPACUL DESCHIS
DEOARECE SE VA ARDE REZISTENTA INSTANTANEU. IN TIMPUL CAT
INTOARCE-TI OUALE, DECONECTA-TI INCUBATORUL DE LA RETEA.
INCUBATORUL DE PUI DE GAINA -   semiautomat   - Mustang 02
Ca şi incubatorul Mustang 01 se face in două variante privind capacitatea de incubaţie şi anume: o variantă de 60 de ouă de gaină, şi o altă variantă de 150 ouă de gaină.
  Principalele caracteristici tehnice sunt:
- alimentare cu tensiune 220V ca/50Hz
- mediu de temperatură + 5...+60ºC
- termostat electronic +37...39ºC
- motor electric long life 12 V cc
- viteza curentului de aer 0, 6 M/sec.
- senzor de umiditate între 50% - 75%
- atenţionare luminoasă a lipsei de apă
- reglaj de turaţie motor 12 V
NU LASATI INCUBATORUL SA FUNCTIONEZE CU CAPACUL DESCHIS
DEOARECE SE VA ARDE REZISTENTA INSTANTANEU. IN TIMPUL CAT
INTOARCE-TI OUALE, DECONECTA-TI INCUBATORUL DE LA RETEA.
Sigla oferta speciala
INCUBATORUL DE PUI DE GAINA - automat - Mustang 03
  Acest incubator nu mai are nevoie de nici o prezentare, el are incluse funcţiile de la primul şi al doilea model, se fabrica tot în două variante, privind capacitatea incubaţiei însă, are în plus un Sistem de Securitate privind caderea de tensiune a curentului electric din reţeaua de 220 V ca, pentru un timp nelimitat de ore, de la căderea reţelei, alimentându-se printr-un Sistem Automat de energie propie, inmagazinata intr-un acumulator auto 12 Vcc care antrenează în timpul funcţionari motorul electric de ventilaţie nr.2 iar încălzirea o trece pe 2 becuri de 21 W introduse in doua recuperatoare de caldura. În preţul acestui incubator nu este inclus acumulatorul auto. Deasemenea are şi un termometru cu leduri care funcţionează pe timpul avariei de curent alternativ al reţelei electrice de 220 V.
    Afişăm în continuare :
                      LISTA DE PRETURI
la subansamblele de incubatoare, ramane valabilă până la data de 20 FEBRUARIE 2013 -preturile raman neschimbate.
Perioada de fabricatie a incubatoareloe, este din 01 Noiembrie 2011 pana in 30 Aprilie 2012. In restul perioadei executam subansamble electronice pentru incubatoare.
    Subansamble: INCUBATOARE - MUSTANG                

  1. -   termostat electronic de temp. 37 - 39ºC / 200 W       - 150 Lei/buc.
  2. -   termostat electronic de temp. 0 - 100 gr.C / 10 A     - 200 Lei/buc.
  3. -   regulator turaţie, motor electric 12Vcc.             -   50 Lei/buc.
  4. -   motor electric long life 12 V cc – 1200 rpm           -   50 Lei/buc.
  5. -   motor electric 220 V ca – 1200 rpm                   -   60 Lei/buc.
  6. -   detector de umiditate (lipsa apa in tavi)             -   50 Lei/buc.
  7. -   sursă de alimentare stabilizată 220 V/ 12 V           -   50 Lei/buc.
  8. -   regulator de intensitate luminoasa (cu potent.)       -   60 Lei/buc.
  9. -   termometru electronic de precizie cu afis. electr.   - 150 Lei/bub.
10. -   senzor de temperatura (NTC, sau CI)                   -   20 Lei/buc.
11. - placa electronica Mustang 01 complecta                   - 100 Lei/buc.
12. - placa electronica Mustang 02 complecta                   - 250 Lei/buc.
13. - placa electronica Mustang 03 complecta                   - 450 Lei/buc.
14. - rezistenta electrica (tub aluminiu)                     - 5o Lei/buc.  

  Preţuri pentru incubatoare MUSTANG - fara intoarcere a oualor
___________________________________________________________________

  - Incubator Mustang 01, capacitate 60 de oua gaina         - 450 Lei/buc.
  - Incubator Mustang 01, capacitate 150 de oua gaina       - 550 Lei/buc.
  - Incubator Mustang 02, capacitate 60 de oua               - 600 Lei/buc.
  - Incubator Mustang 02, capacitate 150 de oua             - 650 Lei/buc.
  - Incubator special Mustang 03, capacitate 60 de oua       - 750 Lei/buc.
  - Incubator special Mustang 03, capacitate 150 de oua     - 800 Lei/buc.

TOATE MODELELE DE INCUBATOARE AU COEFICIENTUL DE PRODUCTIBILITATE > 92%
AVEM ELEVEOZE PENTRU PUI DE PASARE
  clik
aici vezi pagina
AVEM OVOSCOAPE PENTRU VERIFICAREA OUALOR
Sigla oferta speciala
clik
aici vezi totul
TERMOREGULATOARE ELECTRONICE
PENTRU INCUBATOARE DE PUI
clik
aici si le vezi
TEMA DE CASA
Construiti un incubator de oua dintr-un frigider dezafectat, vechi si nefolositor
Instalaţia automata pentru incubatoare de tip Mustang 01 se montează fie în interiorul cavităţii incubatorului, fie în afara acestuia, deasupra sau lateral, în interior sau îngropat cu panoul la vedere. Prinderea se face cu două şuruburi de 3 mm lungi după cum este grosimea peretelui cavităţii de incubare. Daca prinderea se face în plan orizontal, cele două şuruburi se trec prin două piuliţe de 5 mm ca distanţiere. Dacă se face în plan vertical (peretele carcasei opus celui frontal), între carcasă şi peretele cavităţii de incubare se pune un material de amortizare a factorului de zgomot, pentru a îndepărta pe cât posibil vibratiile neplăcute.
  După ce s-a montat instalaţia automată, se trece la cablarea firelor de alimentare; se găureşte cavitatea (daca este nevoie), se introduc firele prin găurile făcute, se iau măsuri de izolare pentru a nu se deteriora izolaţia electrică a lor. Toate firele din legătura protejată cu armătură neagră trebuie să ajungă în zona unde va fi amplasat sistemul de căldură şi ventilaţie, se vor lua măsuri de protejare a lor faţă de rezistenţa electrică. Se dimensionează în aşa fel încât să se evite prelungirea lor, întru-cât, se poate întâmpla să nu facă contact electric perfect, fapt ce va duce la o funcţionare defectuoasă în exploatare.
    Partea activă compusă din rezistenţa de incălzire, ventilare şi a senzorului de temperatură, se va monta în partea cea mai rece a cavităţii de incubare, de obicei deasupra cavităţii de incubare, sau în partea de jos la aproximativ 25 – 30 cm deasupra tăviţelor de apă. Curentul de aer cald trebuie să bată în partea opusă ouălor, formând un înveliş cald şi uniform în toată cavitatea de incubare.
  Legarea firelor se va face cel mai bine prin lipire cu cositor (fludor) cu ajutorul unui pistol de lipit în felul următor;
- Firele roşii la rezistenţa electrică;
- Firele galbene la motorul electric.
- Firele albe la cablul de alimentare din reţeaua de 220 Volţi c.a.
    După ce s-au legat se izolează cu o bandă antitermică sau se manşoneajă cu tub termic special care prin încălzirea lui se strânge pe fir, (vezi cel de la firele verzi unde este lipit senzorul termic).
  Senzorul termic se pozitionează în imediata apropiere a motorului care este amplasat în centrul rezistenţei electrice. Senzorul trebuie să nu preia căldura de la statorul motorului, el trbuie să fie distanţat la un unghi de 10 – 15 grade fată de axa rezistenţei   şi a motorului.
Echilibrarea (etalonarea) temperaturii se face cu termometre de precizie sau cu cele pe care le-aţi verificat în incubator şi au indicat aceiaşi temperatură măsurată. Temperatura interiorului din incubator trebuie adusă la valoarea de lucru de 37,8 grade Celsius în toate punctele de măsură unde urmează să fie puse sertarele cu ouă. Pentru aceasta procedaţi în felul următor; Puneţi termometrele pe care le-aţi găsit bune, în acelaşi loc (de preferinţă în centru incubatorului, închideţi uşa sau capacul incubatorului şi aşteptaţi cel puţin o jumătate de oră din momentul când ledul roşu începe să clipească. După acest timp, deschideţi şi citiţi cu atenţie temperatura termometrelor. Temperatură mare? Introduceţi termometrele în acelaşi loc, inchideţi incubatorul, când incepe ledul să clipească, luaţi o surubelniţă cu vârful subtire şi mai ascuţit, priviţi în interiorul orificiului de pe panoul frontal unde scrie Reglaj temperatură, veţi vedea un şurubel galben din alamă cu crestătură, introduceţi şurubelniţa în această crestătură şi rotiţi o tură completă, ledul roşu trebuie să se stingă, frecvenţa revine se roteşte în aceleşi sens. O tură două, trei, patru. STOP. Aşteptaţi până ledul începe să-şi stabilizeze din nou frecvenţa de tact – egală. Deschideţi şi citiţi temperatura. Temperatură mică? Inchideţi şi rotiţi invers surubelul galben, ledul roşu trebuie să stea aprins un moment, aşteptaţi frecvenţa de tact. Controlaţi temperatura, dacă nu e bună repetaţi reglajul.
  ATENŢIE! Nu forţaţi când faceţi reglajul, puteţi să rupeţi potenţiometru de reglaj.
Nu umblati la reglajul temperaturii   mai repede de a se forma temperatura în incubator.

autor: ADRIAN MOROSANU
AVEM INSTALATIE COMPLETA PENTRU ACEST TIP DE INCUBATOR   *   TERMOSTAT ELECTRONIC   *   SENZOR DE TEMPERATURA   *   VENTILATOR 220Vca.   *   REZISTENTA 160 W / 220 Vca.
LA MOMENTUL ACESTA PRODUCEM:
INCUBATOARE SPECIALE :
PRECIZARE ...
- Incubatoare oua de vipera                     1000 lei / buc.
- Incubatoare oua de crocodil                   1500 lei / buc.
- Incubatoare oua de funici rosii                 800 lei / buc.
- Incubatoare oua de pasari exotice mici         1000 lei / buc.

  - preturile sunt valabile pana la 01 Noiembrie 2012
NU DAM EXPLICATII AMANUNTITE DESPRE CONSTRUIREA INCUBATOARELOR SPECIALE, ACESTA ESTE SI MOTIVUL NEPUBLICARII LOR.
INSTALATII COMPLETE PENTRU INCUBATOARE DE OUA - PASARE
- Instalatie incubator tip Mustang 01 (termoregulator electronic, motor 230Vca + ventilator, rezistenta)... 200 lei
- Instalatie incubator tip Mustang 02 (termoregulator electronic, motor 230 Vca + ventilator, rezistenta, detector de lipsa apa, regulator automat de umiditate, sursa de tensiune stabilizata 12V, doua sonde de masura - temperatura si apa) .....350 lei
- instalatie incubator cu alimentare dubla 230 Vca - 12 Vcc din bateria auto - tip Mustang 03 (temporizator electronic, motor 230Vca + ventilator, motor 12 Vcc + ventilator, rezistenta, detector de lipsa apa, regulator automat de umiditate, sursa de tensiune stabilizata 18 V, sursa de tensiune stabilizata 12 V, sursa de tensiune reglabila 1,2 - 12V, regulator de turatie ptr. motor 12 Vcc, termometru cu 10 leduri, regulator automat de umiditate, doua compensatoare de caldura pe becuri auto, automat electronic de comutatie - alternativ 230 V / 12 V continuu - .....600 lei
PROMOVARI IN MASS-MEDIA - 2009
IMG 0696
ImageHost.org
Incubatorul Mustang daca-l cumparati,
Iasa puii colorati!
TERMOSTAT ELECTRONIC – INCUBATOR MUSTANG – 01 -
Caracteristici tehnice:

- Tensiunea de alimentare: - 220 volţi (curent alternativ);
- Protecţie electrică: - prin siguranţă fuzibilă 4 A / 220 V
- Regimul de temperatură -comandat prin termostat;
  - constant 37.5oC-37.8oC -
- Rezistenţa de incălzire: -P= Max. 350 Wati (sau becuri);
- Mediul de temperatură: +5…+45 grade C;  
- Plajă termostat: + 35…+45 grade C;
- Motor electric:   – silenţios - - 220 Vca.  
- Viteza curentului de aer: - 0,05 – 0,6 m/sec.;
- Semnalizare optică: - Puls led roşu;
- Senzor de temperatuă: - termistor NTC
- Posibilitate de reglaj: - prin potenţiometru multitură;
- Carcasă: - plastik
- Dimensiuni carcasa: - 100 x 100 x 60 mm;
- Posibilitate de prindere: - orizontală sau verticală;
- Mediul de lucru: -   exterior;Instrucţiuni de montare şi punere în funcţiune:

  Termostatul electronic pentru incubatoare de tip Mustang 01 se montează   in afara incubatorului, deasupra, lateral, sau îngropat cu panoul la vedere. Prinderea se face cu două şuruburi de 3 mm lungi după cum este grosimea peretelui cavităţii de incubare sau prin lipire de carcasa. Dacă se face în plan vertical (peretele carcasei opus celui frontal), între carcasă şi peretele cavităţii de incubare se pune un material de amortizare a factorului de zgomot, pentru a îndepărta pe cât posibil vibratiile neplăcute.
  După ce s-a montat termostatul electronic, se trece la cablarea firelor de alimentare; se găureşte cavitatea (daca este nevoie), se introduc firele prin găurile făcute, se iau măsuri de izolare pentru a nu se deteriora izolaţia electrică a lor. Toate firele din legătura protejată cu armătură,   trebuie să ajungă în zona unde va fi amplasat sistemul de căldură şi ventilaţie, se vor lua măsuri de protejare a lor faţă de rezistenţa electrică. Se dimensionează în aşa fel încât să se evite prelungirea lor, întru-cât, se poate întâmpla să nu facă contact electric perfect, fapt ce va duce la o funcţionare defectuoasă în exploatare.
    Partea activă compusă din rezistenţa de incălzire, ventilare şi a senzorului de temperatură, se va monta în partea cea mai rece a cavităţii de incubare, de obicei deasupra cavităţii de incubare, sau în partea de jos la aproximativ 25 – 30 cm deasupra tăviţelor de apă. Curentul de aer cald trebuie să bată în partea opusă ouălor, formând un înveliş cald şi uniform în toată cavitatea de incubare.
  Legarea firelor se va face cel mai bine prin lipire cu cositor (fludor) cu ajutorul unui pistol de lipit în felul următor;
- Firele ................. la rezistenţa electrică;
- Firele ................. la motorul electric;
- Firele ................. la senzorul de temperatura.
Cablul de alimentare din reţeaua de 220 Volţi c.a.
    După ce s-au legat se izolează cu o bandă antitermică sau se manşoneajă cu tub termic special care prin încălzirea lui se strânge pe fir, (vezi cel de la firele subtiri unde este lipit senzorul termic).
  Senzorul termic se pozitionează în imediata apropiere a motorului care este amplasat în centrul rezistenţei electrice. Senzorul trebuie să nu preia căldura de la statorul motorului, el trbuie să fie distanţat la un unghi de 10 – 15 grade fată de axa rezistenţei   şi a motorului.

    Odată făcute toate aceste operaţii de fixare şi montare a partii active, se vor face ultimile verificări la rece, se vor astupa găurile ce le-aţi făcut când a-ţi cablat firele, se vor pune termometre de măsură 2 – 3 la numar în acelaşi loc, se cuplează firele albe la cablul de alimentare cu tensiune, se închide uşa sau capacul incubatorului, se alimentează la o priză cu un contact electric bun, se urmăreşte dacă Ledul Roşu s-a aprins, el trebuie să lumineze continuu. Deschideţi uşa sau capacul incubatorului şi verificati rezistenţa care trebuie să se încălzească, ventilatorul motorului funcţionează, verificaţi cum e direcţionat curentul de aer cald.

Daca totul este în ordine închideţi uşa sau capacul incubatorului si aşteptaţi până când ledul roşu începe să pulseze. Deschideţi şi controlaţi termometrele, vedeţi care au aceiaşi valoare de temperatură la fel, lucraţi numai cu acestea, celelalte înseamnă că au toleranţă mare de măsurare, nu le mai folosiţi la incubator. Echilibraţi temperatura din incubator.
  Echilibrarea (etalonarea) temperaturii se face cu termometre de precizie sau cu cele pe care le-aţi verificat în incubator şi au indicat aceiaşi temperatură măsurată. Temperatura interiorului din incubator trebuie adusă la valoarea de lucru de 37,8 grade Celsius în toate punctele de măsură unde urmează să fie puse sertarele cu ouă. Pentru aceasta procedaţi în felul următor; Puneţi termometrele pe care le-aţi găsit bune, în acelaşi loc (de preferinţă în centru incubatorului, închideţi uşa sau capacul incubatorului şi aşteptaţi cel puţin o jumătate de oră din momentul când ledul roşu începe să pulseze. După acest timp, deschideţi şi citiţi cu atenţie temperatura termometrelor. Temperatură mare? Introduceţi termometrele în acelaşi loc, inchideţi incubatorul, când incepe ledul să pulseze, luaţi o surubelniţă cu vârful subtire şi mai ascuţit, priviţi pe panoul frontal unde scrie Reglaj temperatură, veţi vedea un şurubel galben din alamă cu crestătură, introduceţi şurubelniţa în această crestătură şi rotiţi o tură completă, ledul roşu trebuie să se stingă putin (nu de tot), frecvenţa revine se roteşte în aceleşi sens. O tură două, trei, patru. STOP. Aşteptaţi până ledul începe să-şi stabilizeze din nou frecvenţa de tact – egală. Deschideţi şi citiţi temperatura. Temperatură mică? Inchideţi şi rotiţi invers surubelul galben, ledul roşu trebuie să stea aprins un moment, aşteptaţi frecvenţa de tact. Controlaţi temperatura, dacă nu e bună repetaţi reglajul.
  ATENŢIE! Nu forţaţi si nu apasati, când faceţi reglajul, puteţi să rupeţi potenţiometru de reglaj.
Nu umblati la reglajul temperaturi mai repede de a se forma temperatura în incubator.


Alte recomandări:

  Când vindem aceste instalaţii, le facem controlul de calitate şi textul de funcţionare pe standul de probă, echilibrăm şi reglajul temperaturii, dar întru-cât la beneficiar se modifica distanţa senzorului de temperatură, cât şi cavitatea de incubare, aceste reglaje trebuie refăcute.
  După ce a-ţi reglat temperatura, cu termometrele în acelaşi loc, mutaţi termometrele în colţuri sau distanţate în diferite locuri, daca temperatura se mentine între 37, 4 şi 38 gradeC, atunci incubatorul dvs. va avea o productivitate de 92,6%, însă aceasta depinde şi de calitatea ouălor pe care le ve-ţi pune în el.
  Funcţionarea incubatorului cu temperatura de prag mai mică de 37,4 grade va produce moartea puilor în ouă şi întârzierea ieşiri lor din ou prin procesul de eclozare. Depăşirea pragului de 37,8 grade duce la producerea masivă de pui de sex masculin (cocoşi) sau la pui cu malformaţii.
  Umiditatea aerului din interior trebuie să fie între 50 – 65%, ouăle să fie sănătoase şi fără agenţi patogeni (bacterii, viruşi, etc.) deoarece în incubator şi ei se dezvoltă fiind cadru propice dezvoltării oricărui vietăţi. Aceştia pot pătrunde prin porii coajei oului, înbolnăvind sau omorând embrionul. Umiditatea trebuie crescută in primele zile şi in ultimile 2 săptămâni. Nu lăsaţi incubatorul fără apă, de obicei aceasta trebuie fiarta şi răcită, tocmai pentru a se distruge bacteriile si unii viruşi, ar fi bine să aveţi sterilizator cu ultraviolete care dezinfectează 98% apa şi mediul inconjurător.
  Importanţa umidităţii aerului are rol determinant în creşterea şi dezvoltarea embrionului deoarece în pieliţa de sub coajă se formeajă vasele de sânge, pielea şi alte stucturi ale organismului, tot odata prin porii coajei, embrionul în ultimile zile de clocire, începe să respire, sa-şi formeze abdomenul, fără să iasă cu anus lipit, de asemenea poate cu uşurinţă să producă eclozarea (spargerea coajei).
  Ca producători de incubatoare pentru gospodăriile mici, avem o îndelungată experienţă în creşterea şi producerea puilor, de la reptile, broaste (incubatoare speciale), păsări, pănă la cei de struţi. Cercetarea noastră îndelungată în această privinţă ne-a adus destulă experienţă pe care am fructificat-o cu un mare interes.
  De aceea vă cerem mare atenţie în producerea de pui prin clocire artificială, care are ca şi cea naturală, avantaje şi dezavantaje. Orice nelămurire sau sfat vi le oferim cu plăcere, bineînţeles în afară de cele tehnice în detaliu, prin care ne protejăm schema electronică, formulele de calcul şi desenele de execuţie la scara 1/1.
  Telefonul de contact este 0727603890 sau prin adresa de mail; mustang_electronic@yahoo.com consultaţi cât mai des site-ul nostru: www.mustang-electronic.piczo.com unde noi publicăm ultimile noutăţi din domeniul ELECTRONICA ÎN AGRICULTURĂ.
Pret 100 Lei/buc.
+ taxe postale
INCUBATIA   OUALOR DE PREPELITA
- pentru Clientii nostrii, Mustang Electronic va recomanda:
Trebuie sa stiti: O atentie speciala trebuie acordata incubarii oualelor (intoarcerea oualelor in incubator de 2 - 3 ori in 24 de ore, umectarea oualelor din a 14-a zi de incubatie), si ingrijirii puilor (asigurarea unei temperaturi optime).
    Dupa ce am obtinut oua pentru incubat de o buna valoare incubatoare, cu o fertilitate de minim 90%,, curate, cu coaja integra, trebuie sa le conservam in cele mai bune conditii, pe perioada dinainte de introducere la incubat.
    Pastrarea oualor trebuie sa fie facuta intr-o camera racoroasa, la o temperatura de 10 - 15 grade C, dar nu pentru mai mult de o saptamana. Pe timpul pastrarii ouale trebuie sa fie periodic intoarse cu 180°
Incubatoarele pentru oua de prepelita, se pot comanda din timp la Mustang Electronic, pot avea de la 100 oua pana la cateva sute si pot fi de suprafata sau de volum. De regula, pentru incubarea oualelor de prepelita se pot utiliza incubatoarele pentru gaina Mustang 01, cu unele modificari, privind modul de asezare al oualor si cu corecturile de rigoare privind temperatura si umiditatea.
    Intoarcerea oualor pe tot timpul perioadei de doua sau trei ori in 24 de ore, este necesara pentru evitarea aderarii si lipirii galbenusului de coaja si moartea embrionului. Comparativ cu incubatia oualor de gaina, se va asigura o umiditate sporita in incubatoare, prin recipiente cu apa dispuse pe partea inferioara incubatoarelor.
    La 14 zile de la introducerea de la incubat, ouale se transporta in ecluzionator. Aici, zilnic, ouale se pulverizeaza cu apa calda, cu un atomizor, pentru evitarea deshidratarii exagerate a oualor. Ecloziunea se produce la 16 - 17 zile de la introducerea la incubatie a oualor. Spargerea (ciocnirea) oului se realizeaza in zona diametrului mare al oului (la 1/3 dinspre capul cu camera de aer). Cand oualele au un bun procent de fecunditate (90 %) se realizeaza un procent de 70 - 75 % eclozionalitate. Cand se fac erori de selectie - (consangvinitate) sau de incubatie, pot exista pana la 10 % pui cu malformatii .

Ingrijirea gainilor ouatoare iarna
Mustang Electronic va ofera o solutie stiintifica
- cateva secrete pentru micii fermieri care ne-au vizitat site-ul -
Daca doriti ca gainile dumneavoastra sa oua si iarna trebuie sa tineti cont de cele scrie mai jos, cu respectarea intocmai si cat mai precisa a acestor reguli.
Instalate in adapostul de iarna, inca de la inceputul lunii noiembrie, gainile, mai ales daca la populare erau puici, in varsta de 22-24 saptamani (deci eclozionate in jurul lunii mai), trebuie ca in decembrie - ianuarie sa produca saptamanal cel putin 5 oua pe cap de pasare.
Pentru aceasta insa, pe langa un bun adapost si o hranire completa pasarile trebuie sa aiba asigurate inca o serie de conditii de viata care se refera mai ales la mediul inconjurator si la programul de ingrijire.
CE PRETENTII AU GAINILE OUATOARE IN LUNILE DE IARNA
- Caldura din adapost influenteaza direct nivelul productiei de oua, consumul de nutreturi si chiar sanatatea pasarilor.
- Temperatura care asigura cea mai mare productie de oua este de 13°C, masurata la nivelul de vietuire a pasarilor (40-50 cm de la pardoseala sau, in cazul bateriilor, la nivelul etajului de mijloc.
La temperaturi de 14-18°C sau chiar de 19-22°C productia de oua este de asemenea mare, iar consumurile de nutreturi pentru un ou sunt mai reduse (150-160 g nutret pentru un ou).


Temperaturile mai scazute de 12-10°C si chiar de 8°C permit productii satisfacatoare de oua, daca mediul din adapost nu devine prea umed.
Sub 8°C ouatul incepe sa scada, consumul de nutret pentru un ou crescand mult.
La temperaturi insa mai mici (2-3°C) ouatul devine atat de rar incat abia se poate obtine 1 ou pe saptamana de la fiecare gaina cu un consum de peste 800 g nutret pentru un ou.
Umezeala din asternut si din aerul adapostului poate sa creasca in lunile reci si sa influenteze in rau productia de oua si sanatatea pasarilor.
  Aceasta se poate corecta prin pastrarea in adapost a unei temperaturi mai putin scazute, prin ventilatie, prin evitarea oricarei surse de umezire (adapatori necorespunzatoare, condens de apa pe pereti sau tavane etc.) si prin intretinerea corecta a asternutului.
Aerul din adapost influenteaza in rau productia si sanatatea pasarilor atunci cand nu este aproape tot atat de curat cat aerul din atmosfera.
In adapost el poate saraci oxigenul pe care pasarile il iau prin respiratie si se poate incarca cu gazele daunatoare eliberate de pasari si de dejectii.
  Primenirea aerului se realizeaza prin ventilatie, care poate fi neorganizata (deschiderea dupa nevoie a ferestrelor) sau organizata: artificiala - prin electroventilatie - sau naturala - prin cosuri de ventilatie.
Lumina din adapost, in timpul lunilor de iarna, nu asigura durata necesara formarii oulelor astfel incat in aceasta perioada apare nevoia de prelungire a zilei, prin iluminare artificiala, astfel incat ziua lumina sa nu fie mai scurta de 14 ore.
Tinand seama de toate acestea trebuie ca, in lunile de iarna, sa se ia o serie de masuri specifice pentru a da pasarilor posibilitatea de a produce pe masura posibilitatilor pe care le au.
CUM SE POT REALIZA CONDITIILE CERUTE DE GAINI IN LUNILE DE IARNA
    In primul rand trebuie sa se evite scaderea temperaturii din adapost sub 10-12°C (prin izolarea ferestrelor, a usilor de acces, a usitelor pentru pasari si a oricaror deschideri prin care se poate pierde caldura produsa de pasari.
Pentru aerisire se lasa numai un ochi de geam care sa se poata deschide la nevoie sau se foloseste cosul de ventilatie, al carui tiraj se reduce pe vreme geroasa la jumatate sau chiar la un sfert.
    Ziua lumina se poate prelugi prin becuri electrice (3-5 W/m² pardoseala), care se aprind la apusul soarelui si se sting dupa 5 ore, in decembrie, dupa 4 ore in ianuarie, dupa 3 ore in februarie, dupa 2 ore in martie si dupa o ora in aprilie, pentru ca in mai si iunie gainile sa traiasca numai cu lumina naturala.
  Pentru a feri pasarile de excesul de umezeala, se verifica adaposturile si gradul lor de populare (umplere), ca si pozitia lor (nivelul apei sa fie la nivelul liniei spinarii pasarilor).
Pe vreme geroasa este bine ca, la schimbarea zilnica a apei, sa se foloseasca apa calda (50-60°C).
Pentru acelasi motiv pasarile nu se lasa libere in exterior pentru a nu aduce pe picioare apa din zapada sau noroi.
    Asternutul umezit se inlocuieste cu material uscat si ori de cate ori incepe sa se formeze deasupra o pojghita noroioasa, se afaneaza cu furca, introducand dejectiile in mijlocul asternutului pentru a-i usura fermentarea.
    Se asigura densitatea normala a pasarilor astfel incat acestea sa poata incalzi adapostul fara a produce prea mari cantitati de gaze daunatoare sau umezeala, respectiv 3-4 gaini mixte sau 4-5 gaini usoare/m² de pardoseala.
    Hranirea pasarilor, indiferent daca se folosesc nutreturi combinate, amestec de concentrat PVM cu cereale sau furaj de ferma, poate fi imbunatatita daca se administreaza suplimentar morcov ras, graunte incoltite (ovaz cu coltul alb), frunze din fan de lucerna si de asemenea, separat, o sursa de calciu (creta furajera, fosfat de calciu, var stins de peste 6 luni).
    Recoltarea oualor trebuie sa se faca de 2 ori pe zi, la orele 10-11 si 14 si acestea pastrate intr-o incapere neincalzita (dar nu sub 6-8°C) preferabil pe cofraje din carton.
      In asemenea conditii, cu gaini dintr-o rasa buna ouatoare care au ajuns la varsta de 20-24 saptamani la inceput de decembrie, crescatorul se poate astepta la productii medii de 5 oua/saptamana si respectiv peste 130 oua de la fiecare gaina in perioada de 6 luni cuprinsa intre decembrie si mai.
Tehnica incubaţiei artificiale a ouălor de găină
1.2. Tehnica incubaţiei -Istoricul incubaţiei artificiale
            Primele date privind practicarea incubaţiei artificiale provin din China,unde, cu mult înainte de anul 2000 î.e.n., se utilizau cuptoare   de diferite capacitaţi, realizate din lut ars, cu câte două încăperi suprapuse; în încăperea de jos se făcea focul, iar în cea de sus se introduceau ouăle, aşezate într-un coş, pe fundul căruia se punea un strat de pământ cu rol de menţinere constantă a temperaturii de incubaţie.
            În coşuri, ouăle erau păstrate 11-16 zile (11 zile ouăle de găină, 13 zile ouăle de raţă şi 16 zile ouăle de gâscă), după care erau trecute pe sertare, în vederea eclozionării. Din ziua a 4-a de incubaţie, se proceda la întoarcerea ouălor de 5 ori în 24 de ore, operaţiune ce se întrerupea înainte de ciocnirea cojii minerale. Controlul temperaturii se realiza în mod empiric, prin atingerea   câtorva ouă luate la întâmplare din coşuri, de pleoapa operatorului, aceasta având o temperatură apropiată de cea specifică incubaţiei..
            Preocupări pentru obţinerea puilor prin incubaţie artificială au existat şi în vechiul Egipt. Astfel, Aristotel aminteşte în scrierile sale că egiptenii, cu 400 de ani î.e.n., practicau incubaţia artificială a ouălor în grămezi de bălegar, ulterior, tehnica a fost perfecţionată, în sensul că, ouăle erau puse la incubat în vase de lut, care la rândul lor se îngropau în bălegar (Pliniu cel Bătrân).
            Incubarea artificială a ouălor în Egipt nu s-a oprit la acest nivel de dezvoltare, ci s-au căutat diferite soluţii tehnice, până s-a ajuns la construirea unor adevărate staţii de incubaţie, cu capacităţi de 100.000 de ouă pe serie, în care incubatoarele se prezentau sub forma unor cuptoare speciale. Aceste cuptoare erau confecţionate din cărămizi şi aveau pereţii dubli,între care se interpunea un strat izolator de nisip uscat, argilă uscată sau de paie tocate. În centrul fiecărui cuptor se găsea un coridor, folosit şi pentru uscarea puilor după ecloziune. De o parte şi de alta a coridorului erau dispuse compartimentele de clocit (câte două de fiecare parte, suprapuse) ; în compartimentul de jos se puneau ouăle la clocit, iar în cel de sus se făcea focul, astfel încât căldura radia de sus în jos, soluţie tehnică preluată şi la incubatoarele moderne.
            Egiptenii cunoşteau importanţa întoarcerii ouălor şi practicau mirajul. Verificarea temperaturii se făcea, mai ales, cu ajutorul simţurilor, dar şi prin intermediul unui ,,termometru’’, la care partea activă era alcătuită dintr-un amestec de untdelemn şi seu, într-o anumită proporţie.
            Grecii şi romanii au avut şi ei încercări de înmulţire a păsărilor pe cale artificială, preluând metodele egiptene de incubaţie a ouălor în bălegar, rezultatele obţinute nu au fost cele scontate, dat fiind diferenţele climatice dintre aceste ţări şi Egipt.
            Adevărata revoluţie tehnică în construcţia aparatelor de incubaţie a fost marcată de descoperirea termoregulatorului cu bandă bimetalică de către Bounemain în 1873, dar mai ales a capsulei termostatice în 1881, de către Hearson.Aceste descoperiri au stat la baza fabricării incubatorului lui Voitellier în 1877, dar şi a unei serii întregi de incubatoare de suprafaţă, cu capacităţi de până la 200 ouă pe serie.
            Până la începutul celui de-al doilea război mondial, în ţara noastră se importau numai incubatoare de suprafaţă, de mică capacitate. Începând cu anul 1949 s-a trecut la importul masiv de incubatoare de volum, de tipurile Nickerl, Petersime, Gergely, Bismark de mare capacitate, dar în paralel, a fost demarată construcţia pe plan local a unor incubatoare originale, precum : B-36, B-60, B-30, D-3, C.M.O. etc.
            La ora actuală, în ţara noastră nu mai există un sector specializat in productia de incubatoare doar ici colo unele firme particulare, printre care si Mustang Electronic, dar in conditiile sociale si politice nici aceasta, nu v-a mai pune baza de incredere in fabricarea acestor incubatoare, cauza fiind de natura financiara si instabilitate economica.
incubator.bmp (1.2 MB)
TERMOSTAT ELECTRONIC – semiautomat PENTRU INCUBATOARE DE PUI cu dubla tensiune – MUSTANG 03
  Acest tip de termostat electronic, face parte din categoria produselor electronice speciale in producerea puilor de pasare, avand in dotare elemente de siguranta cum ar fi: detectarea lipsei de apa in tavile destinate acesteia, reglajul turatiei motorului auxiliar de 12 V, trecerea automata pe tensiunea de 12V din bateria auto la intreruperea retelei de 220V current alternative, afisarea electronica a temperaturii, cu ajutorul unui termometru electronic montat pe panoul frontal, comutarea automata la sesizarea aparitiei tensiunii de retea si trecerea in stand – by a tensiunii secundare de 12 V, resetarea automata a detectorului de “lipsa apa”, precum si resetarea automata a termometrului electronic cu leduri.
      Principalele caracteristici tehnice sunt:
- alimentare cu tensiune 220Vca / 50Hz
- alimentare cu tensiune 12 Vcc din acumulator auto.
- domeniu de putere P = 160 - 360W sau becuri
- mediu de temperatură + 5...+ 60ºC
- domeniul de temperatura + 30... + 45ºC
- comanda motor electric silentios 220 Vca / 50Hz
- comanda motor electric long life 12 V cc
- viteza curentului de aer   0, 6 M/sec.
- senzor de umiditate între   50% - 75%
- reglaj electronic de turaţie motor 12 V
- atenţionare luminoasă a lipsei de apă cu senzor electronic
- termometru cu leduri care functioneaza la caderea tensiunii de 220 Volti.      
- sursa auxiliara de tensiune 12 volti si mentinere a caldurii   prin 2 becuri de 40 W/12V.

Intregul sistem de securitate privind caderea de tensiune a curentului electric din reţeaua de 220 V ca, face ca pentru un timp de 24 ore de la căderea reţelei, sa se alimenteze printr-un sistem automat de energie propie ce este cuplată la un acumulator auto 12 Vcc care antrenează în timpul funcţionarii motorul electric de ventilaţie iar încălzirea o trece pe 2 becuri de 21 W tip auto.
PRET 450 LEI
ImageHost.org
+ taxe de expediere
ImageHost.org
      Modul de conectare al termostatului la rezistenta electrica, la becuri si ventilatoare:
  Am impartit pachetele de fire in trei grupe dupa cum sunt si etajele de functionare. In partea stanga din fig.2 sunt firele de intrare – iesire ale alimentarii cu 12 V si sensor de temperatura becuri auto. La mijloc sunt firele de comanda – tensiune   ale ventilatoarelor de 12 Vcc si 220Vca, ale rezistentei electrice si ale senzorilor de temperatura si umiditate. In partea dreapta a imaginii este intrarea de alimentare, din reteaua de 220Vca.
01 –

    Firele de legatura sunt etichetate cu specificatia corespunzatoare legarii corecte la instalatia incubatorului. Legarea se face prin cleme de prindere isolate si a caror contact este foarte bun, sau cel mai bine prin lipirea acestora cu pistolul de lipit prin cositorire. Contactul imperfect, precum si legarea gresita a firelor, poate duce la defectarea termostatului electronic sau la o functionare defectuoasa a incubatorului.
    Montarea termostatului electronic Mustang 03
    Prinderea carcasei termostatului electronic se face fie vertical, fie orizontal pe carcasa incubatorului in exteriorul acesteia. Se monteaza in exterior pentru a nu se influienta componentele electronice fata de temperatura din interiorul incubatorului.
    Prinderea se face prin lipirea unui cauciuc subtire cu prenadez (pentru lipire la rece) pe spatele carcasei termostatului, se unge suprafata cauciucului cu un strat subtire de prenadez, se lasa aprox. 20 de minute, dupa care se apasa spatele carcasei uniform pe toate marginile. Apoi se intoarce cu spatele in sus si se aplica un strat de prenadez si pe cealalta fata a cauciucului, de data aceasta se unge si partea carcasei incubatorului unde dorin sa lipim termostatul, dupa alte 20 de minute se lipeste termostatul de carcasa incubatorului. Insa inainte de lipire se pozeaza locul, se masoara distanta astfel incat sa ajunga toate firele la locul de legare. Firele lungi nu se taie, ci se aduna in manunchi legat.
    In interior cablurile sunt introduse printr-o gaura mai mare in care firele intra lejer, aceasta la urma se astupa cu spuma sau silicon. Prinderea de carcasa se poate face si prin lipirea cu scay sau burete autoadeziv rezistent si care nu se dezlipeste. Nu gauriti carcasa sau sa o desigilati.
ImageHost.org
HEI
  Reglajul termostatului Mustang 03 si punerea in functiune a incubatorului
  După ce s-au legat sau lipit firele, se izolează cu o bandă antitermică sau se manşoneajă cu tub termic special care prin încălzirea lui se strânge pe fir, (vezi cel de la firele subtiri unde este lipit senzorul termic).
  Senzorul termic se pozitionează în apropierea motorului care este amplasat în centrul rezistenţei electrice. Senzorul trebuie să nu preia căldura de la statorul motorului, el trbuie să fie distanţat la un unghi de 10 – 15 grade fată de axa rezistenţei   şi a motorului.
  Cel de-al doilea sensor de temperatura de 12 V, se prinde cu un colier de sarma de cupru sau un colier de teava compensatorului de caldura, de langa becul auto.  
  Odată făcute toate aceste operaţii de fixare şi montare a partii active, se vor face ultimile verificări la rece, se vor astupa găurile ce le-aţi făcut când a-ţi cablat firele, se vor pune termometre de măsură 2 – 3 la numar (nu medicale) în acelaşi loc, se închide uşa sau capacul incubatorului, se alimentează la o priză cu un contact electric bun, se urmăreşte dacă Ledul Roşu s-a aprins in cateva secunde, el trebuie să lumineze continuu.           Deschideţi uşa sau capacul incubatorului şi verificati rezistenţa care trebuie să se încălzească, ventilatorul motorului funcţionează, verificaţi cum e direcţionat curentul de aer cald. Acesta trebuie sa traga dinspre oua, nu trebuie sa sufle spre ele.
    Daca totul este în ordine închideţi uşa sau capacul incubatorului si aşteptaţi până când ledul roşu începe să pulseze. Deschideţi şi controlaţi termometrele, vedeţi care au aceiaşi valoare de temperatură la fel, lucraţi numai cu acestea, celelalte înseamnă că au toleranţă mare de măsurare, nu le mai folosiţi la incubator. Echilibraţi temperatura din incubator.
  Echilibrarea (etalonarea) temperaturii se face cu termometre de precizie sau cu cele pe care le-aţi verificat în incubator şi au indicat aceiaşi temperatură măsurată. Temperatura interiorului din incubator trebuie adusă la valoarea de lucru de 37,8 grade Celsius în toate punctele de măsură unde urmează să fie puse sertarele cu ouă.
ImageHost.org
    Pentru aceasta procedaţi în felul următor; Puneţi termometrele pe care le-aţi găsit bune, în acelaşi loc (de preferinţă în centru incubatorului, închideţi uşa sau capacul incubatorului şi aşteptaţi cel puţin o jumătate de oră din momentul când ledul roşu începe să pulseze. După acest timp, deschideţi şi citiţi cu atenţie temperatura termometrelor. Temperatură mare? Introduceţi termometrele în acelaşi loc, inchideţi incubatorul, când incepe ledul să pulseze, luaţi o surubelniţă cu vârful subtire şi mai ascuţit, priviţi pe panoul frontal unde scrie Reglaj temperatură, veţi vedea un şurubel galben din alamă cu crestătură, introduceţi şurubelniţa în această crestătură şi rotiţi o tură completă, ledul roşu trebuie să se stingă putin (nu de tot), frecvenţa revine se roteşte în aceleşi sens. O tură două, trei, patru. STOP. Aşteptaţi până ledul începe să-şi stabilizeze din nou frecvenţa de tact – egală. Deschideţi şi citiţi temperatura. Temperatură mică? Inchideţi şi rotiţi invers surubelul galben, ledul roşu trebuie să stea aprins un moment, aşteptaţi frecvenţa de tact. Controlaţi temperatura, dacă nu e bună repetaţi reglajul.
  ATENŢIE! Nu forţaţi si nu apasati, când faceţi reglajul, puteţi să rupeţi potenţiometru de reglaj.
Nu umblati la reglajul temperaturi mai repede de a se forma temperatura în incubator. La inceput incubatorul se lasa sa se incalzeasca cel putin o jumatare de ora fara ca temperatura sa depaseasca de 40 de grade, dupa care atunci se incepe reglajul ei.
  Dupa ce a-ti reusit sa reglati temperatura pe tensiunea de retea 220V, cuplati bateria auto de 12 V la plus si minus, scoateti stecherul din priza, termostatul trebuie sa treaca in mod automat pe tensiunea bateriei, se va auzi o actionare a unui releu iar pe panoul frontal se va aprinde ledul verde prezenta tensiune 12V, ledul verde, reset senzor umiditate, si incep sa se aprinda ledurile cate unul la termometru. Termometru are aprinderea prin ridicare a temperaturii a ledului unul cate unul, nu raman toate aprinse, ci numai acela in dreptul carui a crescut temperatura. Verificati daca senzorul l-ati montat in imediata apropiere a becului auto, care trebuie sa fie aprins. Asteptati cateva minute sa se incalzeasca compensatoarele de caldura.
Etalonarea termometrului cu leduri se face   cu ajutorul unui alt termometru de camera introdus in intrior. Se roteste de surubelul de “Reglaj termometru” usor pana cand se aprinde ledul 2 galben din zona de temperature ambientala. Procedati la reglaj ca si la reglarea anterioara. Reglajul fin se face din reducerea sau cresterea turatiei ventilatorului. Reamintesc   Nu forţaţi si nu apasati, când faceţi reglajul, puteţi să rupeţi potenţiometru de reglaj.
ImageHost.org
ImageHost.org
      Alte recomandări:
  Când vindem aceste instalaţii, le facem controlul de calitate şi textul de funcţionare pe standul de probă, echilibrăm şi reglajul temperaturii, dar întru-cât la beneficiar se modifica distanţa senzorului de temperatură, cât şi cavitatea de incubare, aceste reglaje trebuie refăcute.
  După ce a-ţi reglat temperatura, cu termometrele în acelaşi loc, mutaţi termometrele în colţuri sau distanţate în diferite locuri, daca temperatura se mentine între 37, 4 şi 38 gradeC, atunci incubatorul dvs. va avea o productivitate de 92,6%, însă aceasta depinde şi de calitatea ouălor pe care le ve-ţi pune în el.
  Funcţionarea incubatorului cu temperatura de prag mai mică de 37,4 grade va produce moartea puilor în ouă şi întârzierea ieşiri lor din ou prin procesul de eclozare. Depăşirea pragului de 37,8 grade duce la producerea masivă de pui de sex masculin (cocoşi) sau la pui cu malformaţii.
  Umiditatea aerului din interior trebuie să fie între 50 – 65%, ouăle să fie sănătoase şi fără agenţi patogeni (bacterii, viruşi, etc.) deoarece în incubator şi ei se dezvoltă fiind cadru propice dezvoltării oricărui vietăţi. Aceştia pot pătrunde prin porii coajei oului, înbolnăvind sau omorând embrionul. Umiditatea trebuie crescută in primele zile şi in ultimile 2 săptămâni.
Nu lăsaţi incubatorul fără apă, de obicei aceasta trebuie fiarta şi răcită, tocmai pentru a se distruge bacteriile si unii viruşi, ar fi bine să aveţi sterilizator cu ultraviolete care dezinfectează 98% apa şi mediul inconjurător.
  Importanţa umidităţii aerului are rol determinant în creşterea şi dezvoltarea embrionului deoarece în pieliţa de sub coajă se formeajă vasele de sânge, pielea şi alte stucturi ale organismului, tot odata prin porii coajei, embrionul în ultimile zile de clocire, începe să respire, sa-şi formeze abdomenul, fără să iasă cu anus lipit, de asemenea poate cu uşurinţă să producă eclozarea (spargerea coajei).
  Iainte sa bagati ouale in incubator, lasati-l sa mearga cateva ore bune si verificati din nou temperatura, intre timp nu mai deschideti capacul sau usa acestuia. Apa trebuie pusa in tavi inca de la primele reglaje
  Ca producători de incubatoare pentru gospodăriile mici, avem o îndelungată experienţă în creşterea şi producerea puilor, de la reptile, broaste (incubatoare speciale), păsări, pănă la cei de struţi. Cercetarea noastră îndelungată în această privinţă ne-a adus destulă experienţă pe care am fructificat-o cu un mare interes.
  De aceea vă cerem mare atenţie în producerea de pui prin clocire artificială, care are ca şi cea naturală, avantaje şi dezavantaje. Orice nelămurire sau sfat vi le oferim cu plăcere, bineînţeles în afară de cele tehnice în detaliu, prin care ne protejăm schema electronică, formulele de calcul şi desenele de execuţie la scara 1/1.

  Telefonul de contact este 0727603890 sau prin adresa de mail; mustang_electronic@yahoo.com
ImageHost.org
SCHEMA   DE LEGARE A FIRELOR LA PRINCIPALELE COMPONENTE DE BAZA ALE INCUBATORULUI DE TIP - MUSTANG 03
COMPENSATORII
image hosting gif

Scema_de_legare_fire_termostat_incubator_Mustang_03.bmp (2.5 MB)
TAVILE INC
upload images

sigla mustang electronic by adisor mica
MODIFICARE PE BECURI IN LOCUL REZISTENTEI ELECTRICE A INCUBATORULUI
SCHITA_LEG_BECURI_INCUBATOR.bmp (2.1 MB)
IMG 0696
free image hosting

IMG 0659
IMG 0689
free image hosting

VERIFICAREA PRELIMINARA A MODULUI DE FUNCTIONARE A TERMOSTATELOR - MUSTANG 01
schema_de_verificare_incubator.bmp (1.0 MB)
ImageHost.org
PRINDEREA TERMOSTATELOR ELECTRONICE DE TIP MUSTANG
Pentru a nu se deteriora carcasa termoregulatoarelor, precum si desfacerea acestora, va recomandam ca prinderea de carcasa incubatorului a acestor termoregulatoare sa se faca prin lipire cu elemente autoadezive ce se gasesc in magazine, sau taiati un burete spongios rezistent la prenadez care lipeste la rece. Se alege o suprafata dreapta, se intinde un strat de prenadez pe suprafata unde urmeaza sa se lipeasca termostatul, se intinde un strat de prenadez si   pe bucata de burete, piele sau cauciuc, se lasa la uscat aprox. 20 de minute dupa care se lipeste buretele sau cauciucul respectiv pe carcasa incubatorului. Apoi se intinde un strat si pe suprafata de burete sau cauciuc ramasa, se lasa iarasi la uscat inca 20 de minute, dupa care se preseaza termostatul pe aceasta suprafata. Daca aveti alta ideie mai buna si care credeti ca v-a fi mai buna, folositi-o cu success.
SCHITA LADA LEMN PENTRU INCUBATOARE 80 OUA GAINA
SCHITA DE EXECUTIE LADA DE LEMN PENTRU INCUBATOARE 150 OUA DE GAINA
POVESTIRI LA GURA SOBEI:GAINA
Incubare 21 zile la temperature ( la suprafata oualor ) de 38.3 grade C. Umiditate – primele 10 zile 45%( TAVA mica 1 plina cu apa ). Dupa 18 zile 55%( TAVA1 si 2 pline cu apa ).
Din ziua a 3-a pana in a 18-a zi se intorc ouale si se racesc 10 minute zilnic. Control ovoscopic in zilele de 7 si 14.
Din ziua a 19-a, cu un pulverizant cu apa fiarta si racita, sa aiba temperatura de 36-38 grade se pulverizeaza pe oua din 2 in 2 ore de la 50 cm inaltime, cate un puf usor.;ouale nu se mai intorc, puii incep sa ciocneasca. Se asculta ouale la ureche, daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja, sunt ajutati, acolo unde se aude ca ciocane se sparge usor coaja pana se vede ciocul, apoi circular se apasa usor pe ou, spargand astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decat in faza finala, daca nu iese singur, el trebuie sa asimileze singur galbenusul. Puiul ramane in incubator pana cand se usuca. In primele 3 zile de viata se da zilnica cate o jumatate de pastila de romigal( se introduce usor pe cioc ). Se da mancare pe faze de crestere, prima faza de la ziua 1 la 21, a doua faza de la 21 la 35, ultima faza uruiala amestecata cu grau, porumb uruit ( asta daca crestem pasarile pentru reproductie, nu pentru sacrificare ).In apa de baut se pun mereu vitamine si albastru de metilen.

RATA
Incubare 28-33 zile la temperatura de 38.3 grade C primele 21 zile dupa aceea 38.9 grade C ( la suprafata oualor ).
De la inceput TAVILE 1 si 2 pline cu apa, pentru 65% umiditate. Din ziua a 3-a se intorc pana in ziua a 26-a. Din ziua 7 pana in cea de-a 21-a se racesc cate 20 minute zilnic. Control ovoscopic in zilele 7 si 14.
Ultimele 3 zile, cu un pulverizant cu apa fiarta si racita, sa aiba temperatura de 36-38 grade se pulverizeaza pe oua din 2 in 2 ore de la 50 cm inaltime, cate un puf usor; ouale nu se mai intorc, puii incep sa ciocneasca. Se asculta ouale la ureche, daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja, sunt ajutati, acolo unde se aude ca ciocane se sparge usor coaja pana se vede ciocul, apoi circular se apasa usor pe ou, spargand astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decat in faza finala, daca nu iese singur, el trebuie sa asimileze singur galbenusul. Puiul ramane in incubator pana cand se usuca. In primele 3 zile de viata se da zilnica cate o jumatate de pastila de romigal( se introduce usor pe cioc ). Se da mancare pe faze de crestere, prima faza de la ziua 1 la 21, a doua faza de la 21 la 35, ultima faza uruiala amestecata cu grau, porumb uruit ( asta daca crestem pasarile pentru reproductie, nu pentru sacrificare ).In apa de baut se pun mereu vitamine si albastru de metilen. Puii de rata nu snt lasati la bazin sau afara sa-i prinda intemperiile( ploi, furtuni ) pana la varsta de 3 saptamani.

GASCA
Incubare 28-30 zile la temperatura de 38.3 grade C primele 27 zile, dupa aceea 38.9 grade C ( la suprafata oualor ). De la inceput TAVILE 1 si 2 pline cu apa, pentru 75% umiditate. Din ziua a 3-a se intorc pana in ziua 28. Din ziua 10 se racesc cate 30 minute zilnic. Intre zilele 15 si 26 o data la 3-4 zile cate o jumatate de minut se scufunda in apa calda 38 grade C. Control ovoscopic in zilele 7 si 14.
Din ziua a 28-a, cu un pulverizant cu apa fiarta si racita, sa aiba temperatura de 36-38 grade se pulverizeaza pe oua din 2 in 2 ore de la 50 cm inaltime, cate un puf usor; ouale nu se mai intorc, puii incep sa ciocneasca. Se asculta ouale la ureche, daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja, sunt ajutati, acolo unde se aude ca ciocane se sparge usor coaja pana se vede ciocul, apoi circular se apasa usor pe ou, spargand astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decat in faza finala, daca nu iese singur, el trebuie sa asimileze singur galbenusul. Puiul ramane in incubator pana cand se usuca. In primele 3 zile de viata se da zilnica cate o jumatate de pastila de romigal( se introduce usor pe cioc ). Se da mancare pe faze de crestere, prima faza de la ziua 1 la 21, a doua faza de la 21 la 35, ultima faza uruiala amestecata cu grau, porumb uruit ( asta daca crestem pasarile pentru reproductie, nu pentru sacrificare ).In apa de baut se pun mereu vitamine si albastru de metilen. Puii de gasca nu snt lasati la bazin sau afara sa-i prinda intemperiile( ploi, furtuni ) pana la varsta de 3 saptamani.


PAUN / CURCA
Incubare 28 zile. Temperatura ( la suprafata oulor ): prima saptamana 37.8 grade C, a doua saptamana 38.3 grade C, apoi 38.9 grade C. Umiditate, de la inceput TAVILE 1 si 2 pline cu apa. Intoarcerea incepe din ziua 3 pana in ziua 25 si se racesc 5- 10 minute zilnic. Control ovoscopic in zilele 10 si 25.
Din ziua a 25-a, cu un pulverizant cu apa fiarta si racita, sa aiba temperatura de 36-38 grade se pulverizeaza pe oua din 2 in 2 ore de la 50 cm inaltime, cate un puf usor; ouale nu se mai intorc, puii incep sa ciocneasca. Se asculta ouale la ureche, daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja, sunt ajutati, acolo unde se aude ca ciocane se sparge usor coaja pana se vede ciocul, apoi circular se apasa usor pe ou, spargand astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decat in faza finala, daca nu iese singur, el trebuie sa asimileze singur galbenusul. Puiul ramane in incubator pana cand se usuca. In primele 3 zile de viata se da zilnica cate o jumatate de pastila de romigal( se introduce usor pe cioc ). Se da mancare pe faze de crestere pentru curca, prima faza de la ziua 1 la 21, a doua faza de la 21 la 35, ultima faza uruiala amestecata cu grau, porumb uruit ( asta daca crestem pasarile pentru reproductie, nu pentru sacrificare ). In apa de baut se pun mereu vitamine si albastru de metilen. La curci si pauni este bine sa dam odata la doua zile ou fiert si racit amestecat cu branza nesarata.

FAZAN
Incubare 22- 24 zile la temperatura de 38.3 grade C ( la suprafata oulor ). Umiditate de la inceput 60%( TAVILE 1 si 2 pline cu apa). Din ziua a 3-a se intorc ouale si se racesc cate 20 minute de doua ori pe zi. Din ziua 22 se opreste intoarcerea, temperatura 38.9 grade C. Control ovoscopic in zilele 8 si 16.
Din ziua a 22-a, cu un pulverizant cu apa fiarta si racita, sa aiba temperatura de 36-38 grade se pulverizeaza pe oua din 2 in 2 ore de la 50 cm inaltime, cate un puf usor; ouale nu se mai intorc, puii incep sa ciocneasca. Se asculta ouale la ureche, daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja, sunt ajutati, acolo unde se aude ca ciocane se sparge usor coaja pana se vede ciocul, apoi circular se apasa usor pe ou, spargand astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decat in faza finala, daca nu iese singur, el trebuie sa asimileze singur galbenusul. Puiul ramane in incubator pana cand se usuca. In primele 3 zile de viata se da zilnica cate o jumatate de pastila de romigal( se introduce usor pe cioc ). Se da mancare pe faze de crestere, daca gasim chiar pentru fazan, daca nu cea de gaina, prima faza de la ziua 1 la 21, a doua faza de la 21 la 35, ultima faza uruiala amestecata cu grau, porumb uruit ( asta daca crestem pasarile pentru reproductie, nu pentru sacrificare ). In apa de baut se pun mereu vitamine si albastru de metilen.

PREPELITA
Incubare 16-17 zile la temperatura de 38.3 grade C ( la suprafata oualor ). Umiditate de la inceput 65%( TAVILE 1 si 2 pline cu apa ). Intoarcerea incepe dupa 60 ore pana in ziua 14 cand se opreste. Ouale mici nu se racesc.
Din ziua a 14, cu un pulverizant cu apa fiarta si racita, sa aiba temperatura de 36-38 grade se pulverizeaza pe oua din 2 in 2 ore de la 80cm inaltime, cate un puf usor; ouale nu se mai intorc, puii incep sa ciocneasca. Se asculta ouale la ureche, daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja, sunt ajutati, acolo unde se aude ca ciocane se sparge usor coaja pana se vede ciocul, apoi circular se apasa usor pe ou, spargand astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decat in faza finala, daca nu iese singur, el trebuie sa asimileze singur galbenusul. Puiul ramane in incubator pana cand se usuca. Se da mancare pe faze de crestere, prima faza starter prepelita, mergem cu mancarea asta 5 saptamani, dupa aceea mancare outoare prepelita. Prepelitele incep ouatul la 6 saptamani de la iesirea din ou.

BIBILICA
Incubare 28 zile la temperatura de 38.3 grade C ( la suprafata oulor ). Umiditate de la inceput 60% ( canalele 1 si 2 pline cu apa). Din ziua a 3-a se intorc ouale si se racesc cate 10 minute. Din ziua 26-a se opreste intoarcerea, temperatura 38.9 grade C. Control ovoscopic in zilele 10 si 20.
Din ziua a 26-a, cu un pulverizant cu apa fiarta si racita, sa aiba temperatura de 36-38 grade se pulverizeaza pe oua din 2 in 2 ore de la 50 cm inaltime, cate un puf usor; ouale nu se mai intorc, puii incep sa ciocneasca. Se asculta ouale la ureche, daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja, sunt ajutati, acolo unde se aude ca ciocane se sparge usor coaja pana se vede ciocul, apoi circular se apasa usor pe ou, spargand astfel coaja. Nu se scoate puiul din ou decat in faza finala, daca nu iese singur, el trebuie sa asimileze singur galbenusul. Puiul ramane in incubator pana cand se usuca. In primele 3 zile de viata se da zilnica cate o jumatate de pastila de romigal( se introduce usor pe cioc ). Se da mancare pe faze de crestere, prima faza de la ziua 1 la 21, a doua faza de la 21 la 35, ultima faza uruiala amestecata cu grau, porumb uruit ( asta daca crestem pasarile pentru reproductie, nu pentru sacrificare ). In apa de baut se pun mereu vitamine si albastru de metilen.
INCUBAREA OUALOR SI PRIMII PASI IN VIATA DE FERMIEREste primavara si ati hotarat sa reproduceti familia de pauni pe care o detineti. Sau poate doriti sa realizati din cresterea paunilor o afacere. Paunul este o pasarea speciala in multe aspecte, chiar si cand vine vorba de inmultit. Insa nu e nicio surpriza ca reproducerea paunilor ofera multe satisfactii si nu trebuie sa se transforme in stres.

Parintii

In general paunii sunt apti de procreare la varsta de 2 ani. Insa pentru a obtine rezultate cat mai bune se recomanda alte intervale de varsta, in functie de sexul pasarii. Femelele pot depunde primele oua la implinirea unui an de viata. Adica, o paunita care vara trecuta era pui, in urmatoarea vara deja va depune oua. Experienta spune ca puii eclozati primii din cuibul lor sunt cei care depun oua in primul an de viata. In mod normal o paunita nu ar trebui sa faca oua de atat de devreme. Si nici nu este recomandat sa folositi pentru clocit astfel de oua, sunt sanse mari sa nu fie fertile. In concluzie, o paunita este ideala pentru a fi mama abia din al doilea an de viata.

Ca regula generala, masculii sunt pregatiti de inmultire atunci cand au trena complet formata. Acest fapt se petrece in al 3-lea an de viata. Exista situatii in care unii masculii apar complet dezvoltati inca din al 2-lea an de viata. Ca si in cazul paunitelor, rateurile sunt mari la pasarile prea tinere. In cazul paunilor, cu cat pasarea este mai in varsta cu atat fertilitatea este mai crescuta. Un mascul de 5-6 ani este ideal pentru a fi tata.

Trena joaca un rol foarte important in procesul de imperechere. Subliniem faptul ca un mascul este pregatit sa curteze doar atunci cand are trena complet formata. Femelele sunt cele care isi aleg partenerul, iar acest criteriu este eliminatoriu. In cazul in care aveti mai multi masculii care concureaza pentru aceleasi femele, castigator va iesi cel   care are trena cea mai frumoasa si care stie sa faca spectacol mai bine. In cazul in care detineti doar un mascul sau femele detinute se afla la clocit, paunul isi va etala coada in fata celorlalte pasari de curte   sau chiar a stapanului. Masculul isi pierde o parte din trena, toamna, cand sezonul de imperechere a luat sfarsit.

Folositi pentru reproducere doar pasari sanatoase si viguroase. Alegeti-le pe cele cu material   genetic de calitate (cu aspect fizic placut, pene frumoase). Pasarile bolnave sau subnutrite nu pot face fata stresului imperecherii si clocirii oualor. Daca porniti afacerea prin achizionarea oualor si incubarea lor de catre dumneavoastra, sau cumparati pui mici, alegeti un crescator specializat, pasionat de inmultirea paunilor, care sa va ofere produsi de calitate.

Imperecherea si depunerea oualor

Regula spune ca un mascul se poate imperechea cu pana la 5 femele. Acesta este nucleul familial ideal. Daca aveti o crescatorie cu mai multi masculi, testati fertilitatea fiecaruia. Puteti constata ca vreaun mascul nu este capabil sa fertilizeze atat de multe femele. Atunci ori micsorati grupul, ori il scoateti de la reproductie.   Evitati sa imperecheati tata cu fiica sau mama cu fiu. Consangvinizarile   sunt daunatoare fertilitatii oualor si sanatatii puilor.

Sezonul de imperechere debuteaza primavara, insa s-a observat ca majoritatea femelelor cad closti abia vara. Daca temperaturile sunt mari primavara atunci vor cloci mai devreme. Inchiderea sezonului se petrece toamna (septembrie- octombrie).

Femele pot depune oua si in absenta masculului, insa bineinteles nu vor fi fertile. Daca intampinati o astfel de situatie,   indepartati ouale. Altfel femela le va cloci in zadar, fara niciun   rezultat. O femela va depune per serie intre 6 si 10 oua. O data la 2 zile un ou este lasat in cuib. Intre timp femela nu sta pe cuib, ea se deplaseaza, se hraneste si revine la cuib abia cand lasa oul. Cand toate ouale au fost depuse paunita   va incepe sa le cloceasca. Ouale sunt maro deschis, de aceeasi marime cu cele de curca. Daca indepartati ouale unei paunite, ea va depune in continuare tot sezonul, pana la 30 de oua. Acest fapt este favorabil crescatorilor care vor primi constant material genetic si au posibilitatea sa isi mareasca efectivul de pasari. Primul ou va fi depus de paunita departe de cuib: „ou- momeala”. Nu va ingrijorati, multe femele procedeaza asa.

Incubarea
- In acest caz puteti   opta pentru mai multe variante:
- lasati paunita sa cloceasca
- folositi un incubator
- folositi o closca surogat (gaina, curca)

Ideal ar fi sa lasati paunita sa isi cloceasca ouale si sa isi creasca puii. Insa in acest caz nu veti mai avea o sursa constanta de oua. Atentie insa, nu toate paunitele cad closti. Paunitele crescute libere isi vor construi cuibul pe sol, intr-o mica adancitura, captusita cu iarba si pene. Prefera zonele cu arbusti sau iarba inalta. In acest caz exista riscul ca femela si cuibul sa fie descoperit de o vulpe sau un caine, si sa   fie mancata. Recomandam sa amenajati un cuib, intr-un tarc si sa lasati paunita sa cloceasca aici, ferita de pradatori. Perioada de incubatie dureaza 28 de zile. In cazul in care ouale nu sunt fertile si nu vor ecloza in acest interval, femela isi va prelungi sederea. De aceea este bine sa le indepartati, pentru ca ea sa aiba posibilitatea sa inceapa din nou sa oua si sa cloceasca.

Dupa cum spuneam pentru incubat puteti folosi o closca gaina sau curca sau chiar un incubator electric. Aceste aparate ofera conditiile ideale de temperatura si umiditatea, insa trebuie supravegheate continuu. O pana de curent va poate compromite toate ouale. De aceea daca aveti posibilitatea alegeti o closca surogat. Puii de paun sunt asemanatori cu cei de curca, astfel curca ar fi alegerea ideala. Sub curca puteti aseza mai multe oua decat sub o gaina. O gaina poate acoperi 9- 11 oua, iar o curca 13- 15. Curcile sunt mame mai protective decat gainile. Pentru incubat nu se folosesc oua mai vechi de 10 zile.

Dupa 10- 14 zile de incubatie ouale pot fi verificate daca sunt fertile. Expunerea la OVOSCOPUL MUSTANG 10 va dezvalui reteaua de vase sanguine si embrionul. La ouale nefertile apare ca o masa omogena, relativ opaca. Aceste oua vor fi indepartate din incubator sau de sub closca. Paunita va astepta pana va ecloza si ultimul ou, iar daca acesta este infertil, asteptarea va fi in zadar. De aceea verificarea fertilitatii   este obligatorie.

Puii

Devin independenti la cateva ore dupa ce au eclozat, imediat ce puful s-a uscat. Daca ati optat pentru o closca, asteptati pana ies toti din oua si lasati mama sa isi faca datoria. Puii din incubator, dupa eclozare si uscare, vor fi dusi intr-o cresa. Aici veti instala un bec cu infrarosii, care sa le ofere o sursa constanta de caldura. Asemenea puilor de curca, cei de paun sunt destul de sensibili in primele saptamani. pentru a invata puii sa manance folositi o closca sau alti pui, mai mari (de paun, gaina, curca). Sau puteti plasa   in vasul cu mancare si apa bile metalice, care nu pot fi inghitite. Curiozitatea ii va indemna sa dea cu ciocul acolo si sa prinda gustul mancarii. Ca si hrana puteti folosi furaj starter pentru pui de curca. Verdeturile tocate marunt sunt foarte apreciate si recomandate pentru o dezvoltare buna.

Puii   vor creste repede si devin apti de zbor din   prima luna. Ei au penajul asemanator cu al mamei. Incepand cu luna a sasea penele de pe pieptul masculilor vor capata o nuanta albastruie, care se va intensifica o data cu inaintarea in varsta. Abia in al 3-lea an vor aparea penele cu ochi din trena.
Sursa: Nicolae Hasegan ZooLand.ro
Inmultirea paunilor
gigele tu esti ma
upload images